“Să nu te plimbi prin căldură pentru că o sa leșini”
“A auzit așa o veste…că a leșinat”
…cred că mulți dintre noi ne amintim cu mare amuzament de mătușa Pittypat din filmul “Pe aripile vântului” care avea la îndemână celebrele ei “săruri pentru leșinat”.
Și totuși despre ce este vorba?
Din punct de vedere medical, “ leșinul” în condiții de căldură extremă sau de stres emoțional poartă numele de sincopă vaso-vagală. Este o pierdere temporară a stării de conștiență precedată de simptome descrise de pacient ca “negru în fața ochilor”, “mă lasă picioarele”. Starea de conștiență revine rapid, fără să fie necesară intervenție medicală și nu există consecințe pe termen lung în ceea ce privește starea de sănătate.
Totuși…înainte să etichetăm o pierdere de conștiență ca fiind doar o sincopă vaso-vagală e importat să o diferențiem de alte forme de sincope care pot genera pericole.
“Pacientul trebuie evaluat cardiologic pentru eventuale modificări în structura inimii – prin ecocardiografie – pentru eventuale modificări ale ritmului cardiac – electrocardiogramă și monitorizarea Holter ECG. De asemenea, este necesar consultul neurologic.”Dr. Micloș-Balica Monica, Medic specialist cardiologie
Ce este de făcut să ne protejăm?
- Evitați deplasarea în perioadele de maximă caldură;
- Evitați expunerea la soare la orele prânzului;
- Consumați suficientă apă;
- Nu uitați că cei mai expuși sunt vârstnicii, așa că ajutați-i cu lucruri practice, ca de exemplu cumpărăturile pentru a evita asemenea incidente;
- Solicitați ajutor medical pentru a avea un diagnostic corect, pentru a nu trece cu vederea o altă patologie importantă.