Lipsa de aer…un motiv des întâlnit pentru prezentare la medic. Sau în alte cuvinte…dispneea. Noi, medicii definim dispneea că senzația neplăcută descrisa de pacient că nu are aer suficient. Uneori aceasta se manifesta că dificultate în a umple plămânii cu aer (noi numim aceasta situație dispnee inspiratorie) sau dificultate în a da aerul afara (dispnee expiratorie însoțită de multe ori de senzația unei respirații zgomotoase, șuierătoare).

Un alt aspect care trebuie analizat în discuția cu pacientul este momentul în care apare acest simptom neplăcut. Unii pacient resimt lipsa de aer mai puternic la un efort. Alteori, dispneea este resimțită mai puternic într-o anumită poziție (de exemplu la momentul în care pacientul încearcă să se întindă pe spate, lucru întâlnit în multe boli cardiace).

O discuție cu pacientul pentru a clarifica aceste detalii este foarte importantă.

Modul în care acesta relatează disconforul poate fi primul semn care se ne orienteze către un diagnostic.

Cele mai frecvente cauze de dispnee sunt bolile de inima și bolile pulmonare. Apare de asemenea în anemii sau în boli sistemice.

Evaluările multidisciplinare sunt importante.

În majoritatea situațiilor e necesara și evaluarea cardiologică și cea pneumologică, dar și analize de sânge. În felul acesta se complează tabloul pentru ca să se poată trage o concluzie și stabili un diagnostic. 

”Tratamentul se stabilește în funcție de diagnosticul care se conturează, dar adaptat fiecărui pacient în parte.”Dr. Teaha Cristina, Medic specialist pneumolog

În loc de concluzie…sunt multe situații în care dispneea se aseamănă cu o cutie a Pandorei. O întrebare simpla deschide o poveste amplă. Cheia succesului? Răbdarea de a finaliza investigațiile și perseverenta în a urma tratamentul. Diagnosticul corect e doar începutul unui drum. Succesul ține și de atenția medicului si de perseverența pacientului, dar în majoritatea cazurilor ține și de calitatea colaborării stabilite intre aceștia.