Cauți să scapi de fumat, dar ai vrea să fumezi totuși ceva, cumva. Asta e una dintre problemele cu care se confruntă majoritatea celor care sunt pe drumul bun al renunțării la fumat, dar nu sunt încă 100% convinși care este calea de urmat. Și, ca toți cei aflați în situația asta, cauți „alternative”.
Țigara electronică te ajută să te lași de fumat?
Cine a inventat țigara electronică?
Țigara electronică nu e o invenție recentă, doar că n-a prins mult timp la public, plus că marile companii producătoare de tutun n-au avut niciun interes să promoveze așa ceva. În 1963, Herbert Gilbert a brevetat „o țigară fără fum de tutun”, care „înlocuia arderea tutunului și a hârtiei cu aerul încălzit, umed, aromatizat”.Motivul pentru care invenția lui n-a fost un hit de piață a fost poate și faptul că nu avea nicotină, așa că patruzeci de ani mai târziu chinezul Hon Lik a patentat și el o țigară electronică, dar care conținea nicotină, și s-a apucat s-o și vândă în toată lumea.
Țigara electronică în România
Așa că, în urmă cu mai bine de zece ani, în loc de dispozitivul lui Herbert Gilbert, apăreau pe piața românească primele țigări electronice chinezești. Arătau ca niște țigări, li se aprindeau vârfurile (aveau un led) când „trăgeai” din ele și puteau trece oarecum neobservate ca fiind altceva decât simple țigări. Pentru cine voia nicotină, existau cartușe cu nicotină, iar pentru cine voia să se lase de fumat, era varianta fără nicotină. Țigara electronică era însă atât de incomod de folosit, se strica atât de repede și era atât de ridicolă (arăta ca un pix cu led care scotea aburi), încât e foarte posibil ca multe persoane care au optat s-o folosească temporar, până să scape de tot de fumat, să fi și reușit cu ajutorul ei.
Au apărut apoi mulți comercianți independenți care au importat diverse modele și, la un moment dat, pixul ridicol cu led a fost înlocuit de ceva mai sofisticat, care semăna întrucâtva cu dispozitivele de astăzi, doar că se stricau mai repede și nu știai exact de unde cumperi lichidul și ce este, de fapt, în el.
Marile companii de tutun, legile antifumat și dispozitivele electronice actuale
Marile companii de tutun au devenit în sfârșit atente la ce se întâmpla pe piață, plus că țigara electronică se putea pufăi și în avion, iar țigara obișnuită, producătoare de fum greu de respirat pentru nefumători și fumători deopotrivă, deja pierdea teren și în fața legilor europene. Cum să faci să nu pierzi avantajul în piață și cum să faci să păstrezi dependența de nicotină, și, eventual, să creezi dependenți plătitori noi? Te apuci să produci dispozitive de vapat mai viabile, care scot aburi mai groși și care pot fi umpluți cu oricâtă nicotină vrea utilizatorul. În plus, inventezi tot felul de alte „alternative”, poate prind la public, cu mesajul „fumează mai sănătos„, și astfel poate reușești să menții dependenșii aliniați la coadă să cumpere produsele tale pe bază de nicotină.
Dispozitive de încălzit tutunul
În loc de dispozitivele de vapat, fumătorul mai are acum și posibilitatea de a mai plimba pe oriunde merge încă un dispozitiv electronic cu baterie care trebuie încărcată și un pachet de capete de țigară cu filtru și câțiva milimetri de amestec de tutun. Este un produs care încinge tutunul și îl arde cam cum s-ar arde dacă ar sta pe o plită, adică nu-l aprinde cu foc deschis. Rezultatul miroase a iarbă arsă și mini-țigareta are aspectul pe care fumătorii mai vârstnici, care au fumat toată viața țigările clasice, nu-l înțeleg prea bine și nu-l acceptă: „arată ca niște chiștoace”. Dincolo de ridicol, produsul nu ferește utilizatorii de efectele toxice ale nicotinei și compușilor otrăvitori asociați, dar creează dependență la fel ca o țigară clasică.
Alternativa reală la țigară?
Paharul cu apă.
- Pentru că marile companii producătoare de tutun au interesul să te țină dependent și să-ți ia banii, deci nu vor inventa și nici vinde ceva care să te ajute să te lași de fumat;
- pentru că nicotina dă aceeași dependență indiferent pe unde și cum o introduci în corp;
- pentru că toate aceste produse costă bani câtă vreme ești dependent/ă și le cumperi;
- pentru că toate produsele astea introduc în corpul tău substanțe care nu au ce căuta acolo, de unde efecte secundare extreme, care apar în timp. Fumatul chiar ucide.
Te rugăm să nu te simți descurajat/ă de acest articol.
Să te lași de fumat nu este deloc ușor, dar este posibil.