Cu toate că de-a lungul timpului s-a crezut că cei mai predispuși spre boli cardiovasculare sunt barbații, 55% din decesele persoanelor de sex feminin din Europa sunt consecința bolilor cardiovasculare, conform noilor studii în materie.

Boala cardiovasculară – inamicul tăcut

Una din cele mai surprinzatoare concluzii ale acestor cercetări este că numai jumatate din femeile cu durere anginoasă au leziuni coronariene stenotice, deci și simptome specifice bolii, cealaltă jumătate având leziuni coronariene nonobstructive sau artere coronare normale.

Acest lucru presupune o reală provocare în ceea ce privește prevenția și diagnosticarea precoce a femeilor suferind de boli cardiovasculare.

Simptomele femeilor sunt frecvent atipice

Arterele coronare ale femeilor sunt mai mici decât ale bărbaților, fiind supuse proceselor de remodelare în timpul si după sarcină.
De fapt, întregul pat vascular feminin este supus unor importante fluctuații hormonale legate de pubertate, sarcină, menopauză, folosirea contraceptivelor orale ori a terapiei de substituție hormonală.

“În ceea ce privește aspectele clinice, simptomatologia feminină este frecvent atipică, deci există tendința de a evita procedurile de diagnostic și terapeutice.”Dr. Balica Rodica, medic specialist cardiologie

Prin urmare, simptome considerate atipice pentru bărbati pot fi considerate caracteristice pentru femei. Deși, în general, prognosticul acestor pacienți este unul bun, date din literatura de specialitate sugerează că jumătate dintre femeile care prezintă dureri cardiace vor avea un eveniment cardiovascular în viitor.

Factorii de risc – mai mulți în cazul femeilor

Deși problemele clasice, precum hipertensiunea arterială, obezitatea sau colesterolul mărit, cresc riscul apariției bolilor cardiovasculare atât la femei, cât și la bărbați, doamnele sunt afectate și de alți factori, precum:

Diabetul  – acesta este mai periculos în cazul femeilor;
Sindromul metabolic  – o combinație de grăsime abdominală în exces, glicemie crescută și trigliceride mărite, are un impact deosebit asupra femeilor;
Stresul și depresia  – afectează inima mai mult decât pe cea a bărbaților.